Kérdés – válasz

kerdojelMi az az INKUBÁTOR-RENDSZER, INKUBÁTORHÁZ?

A legutóbbi Közgyűlésen elfogadott megfogalmazás alapján: Vállalkozói inkubátor minden olyan létesítmény, amelynek célkitűzése, hogy kezdő mikro- és kisvállalkozásokat, vagy új fejlődési (innovációs) szakaszba lépő mikro-, kis- és középvállalkozásokat a maga eszközrendszerével az induló, vagy átmeneti szakaszban segítse.

kerdojel PÉNZÖSSZEGGEL TÁMOGATJA-E A VÁLLALKOZÁSOKAT?

Pénzösszeggel nem támogatja a kisvállalkozásokat. Ellenben a számukra nyújtott szolgáltatások  – piaci árnál jóval kedvezményesebb – díjazása bizonyos tekintetben pénzügyi támogatás, hiszen költségcsökkentő tényező.

kerdojel ÁLTALÁBAN MILYEN SZOLGÁLTATÁSOKAT NYÚJT A VÁLLALKOZÁSOK SZÁMÁRA?

A legelső megemlítendő szolgáltatás a kedvezményes iroda és műhely bérleti lehetőség. Minden inkubátorház nyújtja az általános irodai szolgáltatásokat, úgymint gépelés, nyomtatás; számítógépes munkák; emellett fénymásolással, faxolási, tárgyalóterem bérleti lehetőséggel valamint tanácsadással állnak rendelkezésre. A felsoroltak mellett természetesen számos egyéb szolgáltatás megtalálható az inkubátorházakban, de azok már nem egységesek. Sok helyen kínálnak székhelyszolgáltatást, és különböző tanácsadásokkal állnak a vállalkozások rendelkezésére, a jogi tanácsadástól az innovációs tanácsadásig.

kerdojel HOL VANNAK AZ ORSZÁGBAN INKUBÁTORHÁZAK?

Magyarországon nem létezik egységes szakmai szempontrendszer arra vonatkozóan, hogy kik, milyen szolgáltatásokkal minősülnek inkubátorháznak, ellenben az ipari parkok szigorú szabályozásával. A szövetség tagsága sem kötelező, így nem létezik hazánkban pontos adat a működő inkubátorházak számával kapcsolatban. Kérjük tekintse meg Tagjaink oldalunkat, ahol részletesebb információt talál az inkubátorokról.

kerdojel MIBŐL “ÉLNEK” AZ INKUBÁTORHÁZAK?

A legfontosabb bevételi lehetőségünk a bérleti díjakból származik, emellett a szolgáltatások bevételeiből. A hiányzó összegeket a legtöbb inkubátorház pályázatokból próbálja pótolni.

kerdojel MIK AZOK AZ ATI-K?

Akkreditált technológiai inkubátor. A Nemzeti Innovációs Hivatal, mint akkreditációs szervezet 2013. év nyarán hirdette meg pályázatát, melynek célja a nemzetközi piacokon versenyképes, magyar vagy akár a környező országokban elért K+F eredményekre alapuló startup vállalkozások felépítését, az azokban végzett K+F projektek sikeres befejezését segítő, és tőkebefektetést is vállaló technológiai inkubátorok kiválasztása, akkreditálása. A pályázaton első körben 4 szervezet kapta meg az ATI címet:

 ACME Labs Zrt.
– Aquincum Technológiai Inkubátor Zrt. (http://ceis.hu/aktualis%20hir%205.html )
Digital Factory Zrt.
– iCatapult Technológiai és Üzletfejlesztési Zrt.

 

Tegye fel kérdéseit, és ezen az oldalon közreadjuk a válaszainkat!

Print Friendly

Vélemény, hozzászólás?