Konferencia után…

A 25 éves jubileumát ünneplő Vállalkozói Inkubátorok Szövetsége 2016. november 25-én konferenciát tartott, ipari parkok, klaszterek és inkubátorok részvételével. A meghívotti kör nem véletlen, a VISZ ugyanis a jövőben erősíteni kívánja ezen szervezetekkel a kapcsolatait. Ezen piaci szereplők sikeres működéséhez nyújtott/nyújtandó segítség, támogatás ugyanis erősítésre szorul, ennek javítása ezen szervezeteket összefogó egyesületek együttműködése révén nagyobb lehetőséget biztosít. A programban az ipari parkok részéről a  Nemzetgazdasági Minisztérium vállalkozásfejlesztéssel (is) foglalkozó képviselői Pomázi Gyula főosztályvezető és Nagy Ádám főosztályvezető helyettes,  a klaszterek részéről Körmendy Gál (Innovatív Klaszterek Országos Szövetsége elnöke) és dr. Zombori Zita európai klaszter szakértő tartottak előadást. A házigazda VISZ az inkubátorok hazai helyzetét dr. Soltész Anikó alelnök hasonlította össze a más országokban a kormányzat által jobban támogatott inkubációval. Az előadások anyagát az előadók hozzájárulását követően elérhetővé tesszük honlapunkon.

Nézzenek még néhány ott készült képet a Galéria menüpont alatt…..

Konferencia előtt…

Az 1991-ben alakult Vállalkozói Inkubátorok Szövetsége az elmúlt 25 év során közel 10.000 vállalkozás számára nyújtott szolgáltatásokat a vállalkozások életpályáinak különböző szakaszaiban. Szövetségünk áttekintette az elmúlt 25 év eredményeit és ezen eredmények felhasználásával új stratégia mentén tervezi a hazai mikro- és kisvállalkozások támogatását.

Stratégiánk szorosan illeszkedik a kormány mikro- és kisvállalkozásokat segítő politikájába, mely a hangsúlyt a növekedésre, az innovatív képességek erősítésére és a vállalkozói együttműködés elősegítésére helyezi.

A stratégiánk megvalósításának első lépéseként   2016.11.25-én (pénteken)

a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem „A” épületében

konferenciát szervezünk,

„Növekedés, esély, együttműködés – Ipari parkok, inkubátorok, klaszterek”

címmel, melyre tisztelettel meghívom.

Program:

930 – 1000         Regisztráció

1000 – 1010       Köszöntő – Barta Eke Gyula Vállalkozói Inkubátorok Szövetsége elnöke

1010 – 1040       A Nemzetgazdasági Minisztérium előadása

Előadó: Pomázi Gyula főosztályvezető -Nemzetgazdasági Minisztérium

1040 – 1110       Honnan, hová, hogyan? – Az inkubáció helyzete itthon és külföldön

Előadó: Dr. Soltész Anikó VISZ alelnök

1110 – 1130       Kávészünet

1130 – 1150       Ipari Parkok szolgáltatási feladatai és lehetőségei

Előadó: Dr. Szép-Tüske Rita főosztályvezető Nemzetgazdasági Minisztérium

1150 – 1200       Körmendy Gál – Innovatív Klaszterek Országos Szövetsége elnök köszöntője

1200 – 1220       Klasztervilág

Előadó: dr. Zombori Zita klaszter szakértő

1220 – 1235       25 éves a VISZ

Előadó: dr. Fónagy János alapító, örökös tiszteletbeli elnök

1235 – 1300       Kérdések, válaszok, vélemények, javaslatok

Vezeti. Dr. Soltész Anikó alelnök

1300 – 1400       Ebéd

1400 – 1500       DEMOLA- modell bemutatása

Előadók: Pólya Bernadett és Surek György

A konferencián a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. (Jelentkezési lap kérése: info@visz.hu )

Tisztelettel

Barta-Eke Gyula

 VISZ elnök

Közgyűlés után…

A Vállalkozói Inkubátorok Szövetsége 2016. szeptember 21-én, Budapesten tartotta – három évenként esedékes – tisztújító közgyűlését. A közgyűlésen az alapszabály néhány ponton történő módosítása is megtörtént. Változott az egyesület székhelye, egyszerűsödtek a tagi formák, az eddigi kettős társelnöki rendszer a korábbi elnök, alelnök formára változott.

A választás eredményeként a következő 3 évre a VISZ elnöke Barta E. Gyula, alelnöke dr. Soltész Anikó lett. Az elnökség további tagjai: Pohl Marietta (Baranya Megyei Vállalkozói Központ), Budavári László (Győr, Innonet), Kóczián Tamás (Ózdi Inkubátorház), Mihovics Zoltán (Nagykanizsai Inkubátorház) és Zsukk István (Nyíregyháza, Primom Alapítvány).

A szervezési feladatok ellátását segíti egy új funkció is, a Közgyűlés az egyesületünk titkárává választotta Annus Istvánt.

A változásokról részletesen is tájékoztatást adunk az Alapszabály hivatalos módosítását követően.

MEGHÍVÓ

A Vállalkozói Inkubátorok Szövetsége soron következő tisztújító Közgyűlésére tisztelettel meghívom!
A Közgyűlés időpontja: 2016. szeptember 21-én 10:30 óra
A Közgyűlést helyszíne:
Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem „R” épület I. emelet 105. terem.
( https://www.bme.hu/egyetem-terkepe )

Tervezett napirendi pontok:

  1. Elnökségi tájékoztató a szervezet közelmúltbeli működéséről
  2. A közgyűlés levezető elnökének és jegyzőkönyv készítőjének és hitelesítőinek megválasztása
  3. A VISZ Alapszabályának módosítása
  4. A VISZ Ügyrendjének elfogadása
  5. A VISZ elnökségének megválasztása
  6. A VISZ 2016/17. évi feladattervének elfogadása
  7. Döntés a 2017. évre vonatkozó tagdíjak mértékéről
  8. Egyebek

Amennyiben a Közgyűlés a fentebb jelzett időpontban nem határozatképes, úgy az Alapszabály 4. §-a alapján a megismételt Közgyűlést 2016. szeptember 21-én 11 órai kezdettel a jelenlévők számától függetlenül változatlan helyszínnel és napirendi pontokkal megtartjuk.

Az elnökség nevében:  Annus István társelnök

     

Átadták a HMVTA Egri Startup Inkubátorházát

Reméljük, hogy az alapítvány Unikornis Irodaházában kialakított fiatalos környezet rövidesen megtelik élettel, és eredményesen szolgálja a programban részt vevők munkáját, illetve hosszabb távon is segíti majd a kreatív fiatalok Egerben tartását – jelentette ki Farkas Zoltán, a Heves Megyei Vállalkozás- és Területfejlesztési Alapítvány (HMVTA) kuratóriumának elnöke szerdán a hevesi megyeszékhelyen, az Egri Startup Inkubátorház megnyitóján. Az újonnan alapított, nagy növekedési potenciállal rendelkező induló vállalkozásokat segítő startup-programra több mint ötvenen jelentkeztek, közülük – a beküldött anyagok alapján – 25 résztvevő kezdheti meg a programot. Részükre csütörtökön már megtartják az első workshop-ot. Tovább….

Kétmilliárd forint inkubátorházak fejlesztésére

Ezt Lenner Áron Márk, a Nemzetgazdasági Minisztérium belgazdaságért felelős helyettes államtitkára jelentette be pénteken Debrecenben a Határ úti ipari parkban, amely elnyerte a Tudományos és technológiai park címet, hozzátette: inkubátorházak fejlesztésre szintén a GINOP keretében további kétmilliárd forint áll rendelkezésre. A teljes cikk itt olvasható

Megkezdődött a kérdőívek feldolgozása

Mint azt már korábban megírtuk – és az inkubátorházak tapasztalhatták – a majdan kiírandó inkubátoros pályázatok előkészítéseként kérdőívet bocsátott ki a Nemzetgazdasági Minisztérium, kérve a működő inkubátorházak véleményét.

A VISZ elnöksége úgy értesült, meghívásos pályázat keretében kiválasztásra került az a szervezet, melynek feladata lesz a beérkezett kérdőívek feldolgozása, elemzése, annak tartalma alapján egy szakmai javaslati anyag készítése. További feladatként készül arra is javaslat, hogy milyen módon, milyen feltételekkel és milyen eszközökkel lehet bevezetni és alkalmazni egy olyan minősítési rendszert, mely lehetővé teszi az inkubátorházak látható és ellenőrizhető működését, a rendelkezésre álló szolgáltatásokat, a kiírt pályázatokon való korrekt részvételt. A VISZ elnöksége már 2003-tól szorgalmazta, hogy inkubátoros pályázatokon csak olyan szervezetek – alapítványok, gazdasági társaságok – vehessenek részt – és nyerjenek támogatást -, melyek teljesítik az inkubátor működés elvárható feltételeit. Várható, hogy a most készülő anyag – a szakma véleményezése és a tárca által történő elfogadása után – a 2016 tavaszán várható pályázati kiírás alapjául fog szolgálni. Fontos tehát, hogy az addig rendelkezésünkre álló időben a lehető legtöbb új információval, adatokkal és véleményekkel, javaslatokkal járuljunk hozzá a mindenki számára elfogadható megoldáshoz.

A feladatot pályázaton elnyert szervezet rendelkezik olyan ütemtervvel, melynek során várható néhány inkubátorház ismételt megkérdezése, a kérdőív általánosságai mögötti teljesebb tartalom részletesebb kidolgozása.

 

Zala megyei Gazdasági Csúcstalálkozó Nagykanizsán

A hazai mikro, kis- és középvállalkozási szektor egyik legmarkánsabb képviselője a KKVHÁZ Zrt. és a Nagykanizsai Inkubátorház és Innovációs Központ szervezésében, Gazdasági Csúcstalálkozót rendeztek november 12-én Nagykanizsán. A rendezvény fókuszában a kutatás-fejlesztés és a profit állt. E témakörök mellett a vállalkozások lehetőségeiről cserélték ki gondolataikat, tapasztalataikat a kormányzatot, az önkormányzatokat, a kamarákat és a kisvállalkozókat képviselő szervezetek képviselői. tovább a cikkhez..

Pályázati előkészületek

Tisztelt VISZ Tagok!

Bizonyára tudják/tudjátok, hogy a Nemzetgazdasági Minisztérium Vállalkozásfejlesztési Főosztálya kiírandó pályázatok szakmai előkészítése céljából egy kérdőív kitöltésére kérte az inkubátorokat.

A közel 200 kiküldött e-mailre 40 kitöltött válasz érkezett. Ennek feldolgozására és egy minősítési rendszer kidolgozására alvállalkozót bíznak meg. Ennek kiválasztása folyamatban van.  A kissé elhúzódó ügyintézésnek – sajnos – egyszerű magyarázata van: az idei évben nem kerül kiírásra inkubátoros pályázat, az erre szánt keretösszeget ugyanis kivették a minisztérium idei költségvetéséből. A pályázat kiírására a következő év első félévében kerülhet sor.

Az addig rendelkezésre álló időben a majdani nyertes alvállalkozó kiértékeli a beküldött adatokat, illetve javaslati anyagot készít egy inkubátorok részére előírandó minősítési rendszerre. Előkészítendő a remélt szakmai együttműködést, az elnökség szeretne egy javaslatot készíteni a már működő inkubátorházak fenntartható és fejlesztendő működésének általános és konkrét elemeire. Ehhez továbbra is várunk újabb adalékokat tagjainktól, akár megismételve a kérdőívben leírtakat, akár újonnan megfogalmazott ajánlásokat. Ezeket az info@visz.hu címre várjuk.

Sajnos a kiküldött és általatok kitöltött kérdőív döntően általános kérdésekre várt általános választ. A nyújtott szolgáltatások bejelölési lehetősége mögött nincs ott annak színvonalára, fenntarthatóságára utaló kérdés. Tapasztalatink szerin informatikai és humán erőforrás fejlesztésére kevés lehetőségük volt a házaknak, kevés helyen tudnak technikai, műszaki, innovációt segítő eszközökkel megfelelő szintű szolgáltatást nyújtani. Régóta hangoztatott elképzelésünk volt egy országos hálózati szolgáltatási mátrix kialakítása olyan szolgáltatások nyújtására, melyek komolyabb eszközigényűek, kihasználják a felsőoktatásban felhalmozott  műszaki adottságokat (nem utolsó sorban az ott rendelkezésre álló magas szintű tudást). Ezek  – a saját inkubátor épületének falain túli – megszervezésére is szükséges lenne pályázati erőforrásokat biztosítani. Biztos vagyok abban, hogy számos javaslat fogalmazódik meg a VISZ tagjai körében is, ehhez kérjük most ismét segítségeteket.

Kérjük a VISZ tagjait, hogy saját szervezetükre vonatkozó konkrét igényeiket, vagy általános elvárásaikat, javaslataikat osszák meg velünk, hogy kellőképpen képviselhessük érdekeiteket. Természetesen inkubátorházat nem működtető tagjainktól, szakértőktől is kérjük és várjuk észrevételeiket.

Köszönettel várom ezzel kapcsolatos leveleiteket.

Üdvözlettel

Annus István

társelnök